Έρπητας Ζωστήρας και Σακχαρώδης Διαβήτης. Υπάρχει Συσχέτιση;
Γράφει η Δρ. Ελευθερία Πειρουνάκη
Η πλειοψηφία των ανθρώπων καθώς μεγαλώνουν θα πάσχει από μια τουλάχιστον χρόνια ασθένεια, ενώ όσο αυξάνεται η ηλικία ακόμα και από δύο ή και περισσότερες!
Η ύπαρξη μιας χρονιάς ασθένειας όπως για παράδειγμα καρδιοπάθεια, άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια αυξάνει τον κίνδυνο για την ανάπτυξη του έρπητα ζωστήρα ως και 30% σε σύγκριση με τον υγιή πληθυσμό.
Σε άτομα που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη είτε τύπου 1 είτε τύπου 2 ο κίνδυνος νόσησης κυμαίνεται πάνω από 45% σε σύγκριση με τον υγιή πληθυσμό. Ενώ, εάν νοσούν ταυτόχρονα και από αλλά νοσήματα όπως π.χ. καρδιακή ανεπάρκεια, ο κίνδυνος για μεθερπητική νευραλγία αυξάνεται κατά 18%.
Όσοι τελικά νοσήσουν από έρπητα ζωστήρα και βρίσκονται άνω της ηλικίας των 50 ετών έχουν πιθανότητα άνω του 95% να υποφέρουν από έντονους πόνους!
Τρεις καινούργιες έρευνες έδειξαν ότι σχεδόν στο 90% των ασθενών που νοσούν από έρπητα ζωστήρα, ο έντονος πόνος είναι σύνοδο σύμπτωμα και το 60% των ασθενών τους βιώνει έως ιδιαίτερα έντονους, με διάμεση τιμή διάρκειας των συμπτωμάτων έως και 30 ημέρες, ενώ το 70% των ασθενών αναγκάζονται να καταφεύγουν σε αναλγητική θεραπεία.
Άλλες επιπλοκές του έρπητα ζωστήρα είναι η διαταραχή του ύπνου και τα προβλήματα βάδισης, ενώ το 30% των ασθενών αναπτύσσει και μεθερπητική νευραλγία που σύμφωνα με την σκάλα πόνου του McGill γίνεται αντιληπτή τόσο έντονα στους ασθενείς όπως και οι πόνοι από ρευματικά νοσήματα ή αρθρίτιδα.
Περαιτέρω, όσοι νοσούν από έρπητα ζωστήρα έχουν αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα του μυοκαρδίου, πάρεση, διαταραχές της όρασης, μυελίτιδα και εγκεφαλίτιδα.
Για τον λόγο αυτό προτείνεται σε όλους τους ηλικιωμένους άνω των 60 ετών εμβολιασμός κατά του έρπητα ζωστήρα σε δύο δόσεις με απόσταση 2 έως 6 μηνών η μια δόση από την άλλη.
Επιπλέον προτείνεται εμβολιασμός (με το προαναφερθέν σχήμα) σε όλους τους ασθενείς άνω της ηλικίας των 50 ετών σε περίπτωση που πάσχουν από: επίκτητη ή συγγενή ανοσοανεπάρκεια, HIV λοίμωξη, ρευματοειδή αρθρίτιδα, Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο, Χρονιά αποφρακτική πνευμονοπάθεια, άσθμα, χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια και φυσικά Σακχαρώδη Διαβήτη.
Dr. med. Ελευθερία Πειρουνάκη
- Ενδοκρινολόγος-Διαβητολόγος-Μεταβολισμός
- Διδάκτωρ του Παν/μίου LMU Μονάχου Γερμανίας
- Ειδική Διαβητολόγος της Γερμανικής Διαβητολογικής Κοινότητας
- Ειδική στην Οστεοπόρωση (Μέλος του Γερμανικού Συνδέσμου Οστεολογίας)