Λίστα Υπηρεσιών

ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΟΥ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΥ

Στόχος μας είναι η βέλτιστη καρδιολογική παρακολούθηση του ασθενούς από το στάδιο της πρόληψης, μέχρι το στάδιο της επεμβατικής θεραπείας καρδιολογικών προβλημάτων

Αναλυτικές Υπηρεσίες

Επεμβατικού Καρδιολόγου

Κύριος γνώμονας του Ιατρείου μας είναι η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στους ασθενείς μας, ξεκινώντας από την πρόληψη, την παρακολούθηση, και όπου χρειάζεται την επεμβατική αντιμετώπιση ακόμη και πολύπλοκων καρδιαγγειακών παθήσεων, τόσο των στεφανιαίων αγγείων (νόσος τριών αγγείων, βλάβες στελέχους, βλάβες διχασμού), όσο και βαλβιδοπαθειών (TAVI, MitraClip).

Ο υπερσύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισμός του Iατρείου μας, σε συνδυασμό με την εμπειρία και την ιατρική κατάρτιση του ιατρού, αποτελεί εχέγγυο για διαγνωστική ακρίβεια, σωστή παρακολούθηση και αξιόπιστη θεραπεία.


Δείτε το βιογραφικό του ιατρού

  • Στεφανιογραφία, Ενδαγγειακό Υπερηχογράφημα (IVUS), Μέτρηση της Κλασματικής Εφεδρείας Ροής (FFR ή iFR)
  • Αγγειοπλαστική / Τοποθέτηση Stent
  • Διαδερμική Αντιμετώπιση Βαλβιδοπαθειών
Στεφανιογραφία, Ενδαγγειακό Υπερηχογράφημα (IVUS), Μέτρηση της Κλασματικής Εφεδρείας Ροής (FFR ή iFR)

Η εξέταση γίνεται με έγχυση σκιαγραφικού στα στεφανιαία αγγεία, μέσω ειδικών για το σκοπό αυτό καθετήρων, κατά κανόνα από την κερκιδική αρτηρία του χεριού, ή από τη μηριαία εφόσον υπάρχει αντένδειξη για προσπέλαση από την κερκιδική. Με την στεφανιογραφία απεικονίζεται με μεγάλη ακρίβεια η ανατομία των στεφανιαίων αρτηριών.

Εκτός από την αξιολόγηση του ποσοστού της στένωσης που προκαλεί μία αθηρωματική βλάβη, λαμβάνουμε σημαντικές πληροφορίες ως προς τη σύσταση της αθηρωματικής πλάκας, την παρουσία ασβεστίου, την παρουσία θρόμβου, καθώς και την ύπαρξη παραπλεύρου δικτύου (σε χρονίως, πλήρως αποφραγμένα στεφανιαία αγγεία).

Σε συνδυασμό με τις σύγχρονες επεμβατικές μεθόδους μέτρησης της κλασματικής εφεδρείας ροής (FFR ή  iFR) και ενδαγγειακού υπερηχογραφήματος (IVUS) βελτιστοποιείται η δυνατότητα λήψης μιας ιατρικά ορθής απόφασης για την αποκατάσταση επαρκούς αιμάτωσης του καρδιακού μυός.

Όπου κρίνεται απαραίτητο ακολουθεί η αγγειοπλαστική με ή χωρίς τοποθέτηση stent.

 

Αγγειοπλαστική / Τοποθέτηση Stent

Με την αγγειοπλαστική πραγματοποιείται διαδερμικά και με τη βοήθεια ενός μικρού μπαλονιού στην κορυφή ενός ειδικού σύρματος, η διάνοιξη μιας στενωμένης ή ακόμη και πλήρως αποφραγμένης στεφανιαίας αρτηρίας (π.χ. στα πλαίσια οξέως εμφράγματος του μυοκαρδίου). Ακολουθεί η τοποθέτηση ενός stent μέσα στο αγγείο για υποστήριξη του τοιχώματός του, ώστε να το διατηρήσει ανοικτό. Το stent είναι ένα μικρό πλέγμα, κατασκευασμένο από κράμα μετάλλων.  Με τον τρόπο αυτό αποκαθίσταται η κυκλοφορία αίματος στα τοιχώματα της καρδιάς κι έτσι βελτιώνεται η λειτουργία της.

Ο χρόνος της αγγειοπλαστικής εξαρτάται από την πολυπλοκότητα της κάθε επέμβασης. Αμέσως μετά την επέμβαση αφαιρείται o καθετήρας από το χέρι και εκεί τοποθετείται αιμοστατική περίδεση που παραμένει για περίπου 2-3 ώρες. Ο ασθενής παραμένει συνήθως για 24 ώρες στο Νοσοκομείο για παρακολούθηση και μπορεί να εξέλθει την επόμενη ημέρα με τις απαραίτητες οδηγίες.

Διαδερμική Αντιμετώπιση Βαλβιδοπαθειών

Σοβαρή στένωση ή ανεπάρκεια αορτικής βαλβίδας

Η διαδερμική εμφύτευση της βιοπροσθετικής αορτικής βαλβίδας (TAVI – Τranscatheter Αortic Valve Implantation) απευθύνεται τόσο σε υψηλού κινδύνου ασθενείς, που κρίνονται ανεγχείρητοι, όσο κ σε ασθενείς μετρίου κινδύνου, ανάλογα με το εκάστοτε ιστορικό.

Η απόφαση λαμβάνεται από το Heart Team (ο Ιατρός είναι συνεργάτης του Τμήματος Διαδερμικών Βαλβίδων, νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ), που περιλαμβάνει επεμβατικούς καρδιολόγους και καρδιοχειρουργούς.

Η επέμβαση αντικατάστασης της βαλβίδας γίνεται συνήθως διαδερμικά από την μηριαία αρτηρία, ή εναλλακτικά, όταν η διαμηριαία προσέγγιση δεν είναι εφικτή,  από την υποκλείδιο αρτηρία, την κορυφή της καρδιάς, δια της μασχαλιαίας αρτηρίας, ή και απευθείας μέσω της ανιούσης αορτής.

Η επέμβαση γίνεται σύμφωνα με την προαποφασισμένη τεχνική και με τον προαποφασισμένο τύπο βαλβίδας, υπό συνεχές καρδιoαναπνευστικό monitoring, παρουσία αναισθησιολόγου.

Μετά από το TAVI, οι ασθενείς μεταφέρονται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για παρακολούθηση. Την επομένη μεταφέρονται στον θάλαμο, όπου νοσηλεύονται με τηλεμετρία για 2 – 4 ημέρες όποτε και εξέρχονται του Νοσοκομείου. Η παρακολούθηση γίνεται στους 1, 3, 6 και 12 μήνες.

Σοβαρή ανεπάρκεια μιτροειδούς ή τριγλώχινας Βαλβίδας

Σε ασθενείς υψηλού χειρουργικού κινδύνου και με σοβαρή ανεπάρκεια της μιτροειδούς ή της τριγλώχινας βαλβίδας, αποφασίζεται από το Heart Team η διαδερμική επιδιόρθωση αυτής με τη χρήση ειδικών για τον σκοπό αυτό συστημάτων (MitraClip, Pascal).

Η επέμβαση γίνεται διαδερμικά από την μηριαία φλέβα, σύμφωνα με την προαποφασισμένη τεχνική και με το προαποφασισμένο σύστημα, υπό συνεχές καρδιoαναπνευστικό monitoring, παρουσία αναισθησιολόγου.

Μετά από την επέμβαση, οι ασθενείς μεταφέρονται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για παρακολούθηση. Την επομένη μεταφέρονται στον θάλαμο, όπου νοσηλεύονται με τηλεμετρία για 2 – 4 ημέρες όποτε και εξέρχονται του Νοσοκομείου.

Η παρακολούθηση γίνεται στους 1, 3, 6 και 12 μήνες.

Σοβαρή Στένωση Μιτροειδούς Βαλβίδας

Σε ασθενείς υψηλού χειρουργικού κινδύνου και με σοβαρή στένωση της μιτροειδούς βαλβίδας, αποφασίζεται από το Heart Team η διαδερμική επιδιόρθωση αυτής, με τη χρήση βιοπροσθετικής βαλβίδας TAVI στη θέση της μιτροειδούς. Μετεγχειρητικά ακολουθείται παρόμοια διαδικασία όπως μετά από TAVI.


Καρδιολογικό Ιατρείο


Δευ
17:00 – 21:00
Τρι
17:00 – 21:00
Τετ
Κλειστά
Πεμ
17:00 – 21:00
Παρ
17:30 – 21:00
Σαββατο και Κυριακή
Κλειστά


Ενδοκρινολογικό Ιατρείο


Δευ
14:30 – 20:00
Τρι
16:00 – 20:00
Τετ
12:30 – 19:00
Πεμ
16:00 – 20:00
Παρ
12:30-19:30
Σαββατο και Κυριακή
Κλειστά


Παθολογικό & Λοιμωξιολογικό Ιατρείο


Δευ
10:00 – 12:00 και 17:00 – 21:00
Τρι
10:00 – 12:00
Τετ
10:00 – 12:00 και 17:00 – 21:00
Πεμ
10:00 – 12:00
Παρ
10:00 – 12:00 και 17:00 – 21:00
Σαββατο και Κυριακή
Κλειστά


error: Το περιεχόμενο προστατεύεται !!