Επιτυχής Μεταμόσχευση Καρδιάς Χοίρου σε Άνθρωπο – Παγκόσμια Πρώτη – Ιανουάριος 2022

kamc-pig-transplant.jpg
Γράφει ο Δρ. Κυριάκος ΚατσιάνοςΗ επεμβατική καρδιολογία και η ομογάλακτος αδερφή της η καρδιοχειρουργική έχουν σημειώσει, με συνεπή και εργώδη πορεία χρόνων, εντυπωσιακή πρόοδο, με σημαντικότατες νίκες στη μάχη ενάντια στα καρδιολογικά νοσήματα, μεταξύ των οποίων και η καρδιακή ανεπάρκεια.Καρδιακή ανεπάρκεια είναι η αδυναμία της καρδιάς να τροφοδοτήσει με αίμα τα διάφορα όργανα του σώματος, με αποτέλεσμα, μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα, να οδηγείται ο ασθενής σε πληθώρα επιπλοκών, απειλητικών για τη ζωή. Η αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας χρήζει πλήρους διερεύνησης και αντιμετώπισης της αιτίας- όπου αυτό είναι εφικτό (π.χ. στεφανιαία νόσος, καρδιακή βαλβιδοπάθεια). Επιπλέον, προϋποθέτει στενή παρακολούθηση των ασθενών, βελτιστοποίηση της φαρμακευτικής τους αγωγής και ιατρική παρέμβαση (π.χ. εμφύτευση αμφικοιλιακου βηματοδότη/απινιδωτη – CRT-p, CRT-D) σε ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια. Η καρδιακή ανεπάρκεια τελικού σταδίου είναι μια εξαιρετικά θανατηφόρος κατάσταση, με τη μεταμόσχευση καρδιάς να αποτελεί τη μοναδική ελπίδα του ασθενούς, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια για μεταμόσχευση καρδιάς.Σίγουρα έχει διανυθεί μεγάλη απόσταση από τις 3 Δεκεμβρίου 1967, οπότε και λαμβάνει χώρα η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς, από άνθρωπο σε άνθρωπο, στο νοσοκομείο «Χρόοτε Σχέερ», του Κέιπ Τάουν, για να φτάσουμε μέχρι το σήμερα, τον Ιανουάριο του 2022, με το εντυπωσιακό γεγονός της επιτυχούς μεταμόσχευσης γενετικά τροποποιημένης καρδιάς χοίρου σε άνθρωπο (ξενομεταμόσχευση), συγκεκριμένα σε 57-χρονο ασθενή, μετά από  επτάωρη επέμβαση στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Maryland στη Βαλτιμόρη από τον καρδιοχειρουργό Dr. Bartley P. Griffith του UMMC.Ο ασθενής, D.B., κάτοικος Maryland, είχε αιτηθεί να του γίνει μεταμόσχευση καρδιάς στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Maryland, όπως και σε άλλα κέντρα, χωρίς να λάβει θετική απάντηση, καθώς δεν πληρούσε τα κριτήρια μεταμόσχευσης. Στον τερματισμό της αγωνίας του, οδήγησε η εναλλακτική που του δόθηκε από τους γιατρούς της μεταμόσχευσης καρδιάς από χοίρο. Η μεταμόσχευση προχώρησε, χωρίς μετεγχειρητικές επιπλοκές για τον ασθενή και αποτέλεσε ΠΕΡΙΤΡΑΝΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΠΩΣ ΚΑΡΔΙΑ ΑΠΟ ΖΩΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΣΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΩΜΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΙΨΕΙ. Η ΚΑΡΔΙΑ ΒΕΒΑΙΩΣ ΗΤΑΝ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ.
Πώς έγινε η γενετική τροποποίηση;
Τρία γονίδια στην καρδιά του χοίρου, τα οποία σχετίζονται με την απόρριψη του μοσχεύματος απενεργοποιήθηκαν. Επιπλέον, 6 ανθρώπινα γονίδια που σχετίζονται με την ανοσολογική αποδοχή του μοσχεύματος, εισήχθησαν στο γονιδίωμα της καρδιάς του χοίρου. Τέλος, απενεργοποιήθηκε και ένα επιπλέον γονίδιο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επεκτατική ανάπτυξη του τροποποιημένου ζωικού καρδιακού ιστού.Ο ασθενής, D.B. θα συνεχίσει φυσικά να παρακολουθείται μετεγχειρητικά για μεγάλο χρονικό διάστημα, από την ομάδα του Ιατρικού Κέντρου που τον ανέλαβε, προκειμένου να επιβεβαιωθεί, εάν η παγκοσμίως πρώτη επέμβαση του, θα μπορούσε να δώσει μακροπρόθεσμα βιώσιμα αποτελέσματα, ώστε να αποτελέσει μια βάσιμη πηγή ελπίδας, για εκατομμύρια ασθενείς ανά τον κόσμο που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια τελικού σταδίου.Αναμφίβολα, εγείρονται και πολλά νέα ιατρικά, νομικά και ηθικά ζητήματα, που πρέπει να απαντηθούν.Πηγές:
  • Pig Heart Successfully Transplanted to Man – Medscape – Jan 10, 2022
  • University of Maryland School of Medicine

Dr. med. Κυριάκος Κατσιάνος ▪️ Doctor of Medicine University of Münster, Germany ▪️ E.K.P.A. University of Athens, MD ▪️ Interventional Cardiologist ▪️ Certified for Heart Interventions (GE,GR) ▪️ Hypertension specialist (Certification DGK, DHL) ▪️ Heart Failure specialist (Certification DGK)

Καρδιολογικό Ιατρείο


Δευ
17:00 – 21:00
Τρι
17:00 – 21:00
Τετ
Κλειστά
Πεμ
17:00 – 21:00
Παρ
17:30 – 21:00
Σαββατο και Κυριακή
Κλειστά


Ενδοκρινολογικό Ιατρείο


Δευ
14:30 – 20:00
Τρι
16:00 – 20:00
Τετ
12:30 – 19:00
Πεμ
16:00 – 20:00
Παρ
12:30-19:30
Σαββατο και Κυριακή
Κλειστά


Παθολογικό & Λοιμωξιολογικό Ιατρείο


Δευ
10:00 – 12:00 και 17:00 – 21:00
Τρι
10:00 – 12:00
Τετ
10:00 – 12:00 και 17:00 – 21:00
Πεμ
10:00 – 12:00
Παρ
10:00 – 12:00 και 17:00 – 21:00
Σαββατο και Κυριακή
Κλειστά


error: Το περιεχόμενο προστατεύεται !!