Προετοιμασία Επερχόμενης Εγκυμοσύνης! Τι Πρέπει να Προσέξουν οι Μελλοντικοί Γονείς!

Γράφει η Δρ. Ελευθερία Πειρουνάκη
TOP TEN LIST
- Ραντεβού με τον Γυναικολόγο προς διενέργεια όλων των απαραίτητων γυναικολογικών εξετάσεων και υπερήχων.
- Σε περιπτώσεις υπογονιμότητας έλεγχος και του συζύγου (ανδρολογικός & ενδοκρινολογικός έλεγχος).
- Ραντεβού με τον Ενδοκρινολόγο προς πλήρη ενδοκρινολογικό και ορμονολογικό έλεγχο, καθορισμό μεταβολικού προφίλ, χάραξη διατροφολογικού πλάνου (όπου χρειάζεται) και έναρξη φαρμακευτικής αγωγής όπου κρίνεται αναγκαίο.
- Έλεγχος βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Φαρμακευτική υποκατάσταση ή και τροποποίηση του διατροφολογικού πλάνου προς υποκατάσταση αυτών, όπου είναι εφικτό.
- Διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες στα πρότυπα μίας ισορροπημένης μεσογειακής διατροφής.
- Προσοχή στο σωματικό βάρος και το ΒΜΙ πριν από την εγκυμοσύνη, το οποίο ιδανικά θα πρέπει να ανέρχεται μεταξύ 19-25 kg/τ.μ., καθώς έχει αποδειχθεί πως το ΒΜΙ επηρεάζει την γονιμότητα και την πιθανότητα σύλληψης.
- Αποχή από τσιγάρο & αλκοόλ. Ιδανικά αποφεύγουμε τσιγάρο και αλκοόλ τόσο στην προσπάθεια σύλληψης, όσο και στην εγκυμοσύνη και το θηλασμό. Το ίδιο σημαντική είναι η αποχή από το τσιγάρο και για τους υποψήφιους μπαμπάδες καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του σπέρματος. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως η κατανάλωση καφέ θα πρέπει να μειωθεί στα 200ml καφεΐνης την ημέρα (σε αυτό θα πρέπει να συνυπολογίζεται και η καφεΐνη που υπάρχει στην σοκολάτα καθώς στα αναψυκτικά ακόμα και στο τσάι). Το ίδιο ισχύει και για τους άνδρες.
- Αποφυγή στρες, όσο αυτό μπορεί να καταστεί δυνατόν.
- Διατήρηση φυσικής δραστηριότητας. Τακτική κίνηση στην καθημερινότητα μας βοηθάει στην υγεία μας, εξισορροπεί τις ορμόνες μας και αυξάνει την πιθανότητα σύλληψης.
- Υπολογισμός των γόνιμων ημερών (σε αυτό μπορεί να βοηθήσει & ένα από τα πολλά υπάρχοντα application).